2014. október 31., péntek

A blogról és a Zöld Sárkányról


A megfáradt, éhes utazók előtt vidáman pislákoló fények sejlenek fel az éjszaka sötétjéből. Közelebb érve hangos kacagás, víg dínom-dánom és zeneszó üti meg a füleiket, és ahogy odaérnek a keresztútnál álló, háromszintes, kissé rogyadozó fogadóhoz, az ablakokon kiszűrődő fáklyafényben megpillanthatják a cégért is: Fogadó a Zöld Sárkányhoz.

Amint kinyílik a nehéz, vaspántos faajtó, sülő hús, és savanykás sör illata csapja meg az orrukat.

 

Ez a kis idill tökéletesen illene Ynevre vagy az Elveszett Birodalmak kontinensére, a Megyében pedig Frodóék be is térnek a Zöld Sárkányba. De az ókori Róma területén is betévedhettek a vándorkereskedők egy hasonló útszéli tavernába, vagy épp III. Richárd angol alattvalói is falatozhattak volna itt.

A Fogadó a Zöld Sárkányhoz virtuális konyhája, receptjei tehát bepillantást engednek a különböző történelmi korszakok gasztronómiájába, vagy esetleg egy-egy fantasy műben olvasott érdekesebb, de azért még megvalósítható fogást mutatnak be (tehát sárkánybordát párolt krakencsáppal ne várjon senki).

Jobbára szórakoztató kísérletezésről szól, amely középpontjában a hasunk, a konyha és a történelem áll. Ételek-italok egyaránt, autentikus alapanyagokkal, és ha az időm engedi, az elkészítés módja is korhű. Na jó, a férjemet nem fogom vadászni küldeni, de ha a nyulat megnyúzza, az plusz pont.


És mégis honnan a forrás?

A receptek java része hiteles leíráson alapul, hiszen az antik világban már pontosan leírták az életek elkészítésének módját, a hozzávalókat. Bizánci történetírók a kalandozó magyarok gasztronómiáját őrizték meg utókor számára, nem is beszélve a középkori nemesi udvarokról és kolostorokról.  A régészeti leletek, laboratóriumi vizsgálatok pedig a prehisztorikus ember táplálkozását tárják fel.

A találgatós részét viszont jobban szeretem: kora középkori skandináv (á'la viking) vagy ószláv, esetleg kőkorszaki ételek rengeteg utánajárást igényelnek: mely növények és fűszerek őshonosak az adott területen, milyen állatfajtákat tenyésztettek vagy vadásztak,- és racionálisan, józan paraszti ésszel ebből receptet kreálunk.

Igyekszem feltűntetni tehát az eredeti receptet, illetve azt is, ha pusztán csak rekonstrukció az étel. A könyvek esetében pedig idézettel és a kiadvány adataival együtt szerepeltetni.