2015. április 14., kedd

Csalános egytálétel


Egy-két hete a csalán is kidugta fejét a kertben, és míg mások megrögzötten irtják, én kitörő örömmel fogadtam. Amint összegyűlt egy kiadós étkezésre való, kesztyűvel leszedegettem a friss hajtásokat.

Az északi féltekén mindenütt elterjedt, és annak ellenére, hogy az utóbbi időben főként takarmánynövényként terjedt el, emberi fogyasztásra is tökéletes. Gyorsan felszívódó vasat tartalmaz és gyulladáscsökkentő hatású. Jellegzetes ízű, nagyon hasonlít a spenótra mind ízben, mind az elkészítés módjában. Tipikus úti étel: egy bográcsban kis vízzel, fűszerekkel és szalonnával kiadós ebédet rittyenthettek terepen állomásozó katonák, küldetést teljesítő kalandozó csapatok.

Ezúttal is egy ókori római receptet vettem kölcsön Apiciustól, de pár hozzávaló elhagyásával ezt is bármely történelmi korszakba is belepasszolhat, sőt, a mostanság népszerű paleolit-profilba is beleillik.

Az eredeti recept fordítása így hangzik:

Vedd a csalánt, mosd meg, szűrőn csepegtesd le, majd egy deszkán szárítsd meg, és végül vágd össze. Azután törjél össze tíz scripulum borsot, öntsél rá halmártást és dolgozd össze. Azután adjál hozzá még két cyathus, hat uncia olajt és a lábasban forrald fel. Ha felforrt, vedd le a tűzről, hogy kihűljön. Azután kenj ki egy tiszta serpenyőt, üss fel nyolc tojást, keverd el, majd önts bele mindent a serpenyőbe, és tedd forró hamura úgy, hogy egyenletesen melegítse az edényt. Ha elkészült, borssal megszórva tálald.

Az én változatom:

15 dkg csalán
4 tojás
tárkony
halszósz
só, bors

 
Csalánt kesztyűben célszerű gyűjteni, alaposan átnézni (tavasz végétől hajlamos tetvesedni), bő vízben megmosni.

Nagy csokor tárkonnyal olívaolajon megfonnyasztottam, sóztam-borsoztam, nyakon öntöttem két nagy evőkanál ázsiai halszósszal,- manapság ez áll talán legközelebb az ókori garumhoz. Közben felvertem a négy tojást, ráöntöttem a levelekre, majd időnként átkevertem. Az eredmény gyakorlatilag csalános rántotta lett, különleges ízekkel.

Elkészítési idő: kb. 20 perc.

Forrás: Hoffmann Zsuzsanna : Ételek és italok az ókori Rómában, Quintus kiadó, Szeged, 2011